İMO ANA SAYFA   ŞUBE ANA SAYFA   ŞUBE İLETİŞİM   ARAMA   WEBMAIL   BELGE KONTROL   ÜYE GİRİŞİ

İMO ANA SAYFA
Üye İşlemleri Tescilli İşyerleri Kongre Sempozyum Çalıştay Programı GENÇ-İMO Sıkça Sorulan Sorular

03 ARALIK 2024, SALI   

27

SIKÇA SORULAN SORULAR (GENEL)

    

ÜYE ARAYÜZÜ

    

İTB

    

SİM

    

LPG

    

BİLGİ EDİNME

» ÜYE ARAYÜZÜ


    

İMOP / KULLANICI ARAYÜZÜ NEDİR?

    

İMOP / KULLANICI ARAYÜZÜ KULLANICI ADI VE ŞİFREMİ NASIL ALABİLİRİM?

    

ŞİFRE TALEP FORMUNU DOLDURDUM FAKAT BİLGİLERİM GÜNCEL DEĞİL NE YAPABİLİRİM??

    

İMOP / KULLANICI ARAYÜZÜ KULLANICI ŞİFREMİ UNUTTUM ŞİFREMİ NASIL SIFIRLAYABİLİRİM?

    

NÜFUS BİLGİLERİM HATALI ve GÜNCELLEME YAPAMIYORUM NE YAPMALIYIM?

    

AİDAT BORCUM HATALI NASIL DÜZELTEBİLİRİM?

    

MESLEKTE 40 YILIMI DOLDURDUM. ÜYELİK AİDATIMDA BİRE DEĞİŞİKLİK OLACAK MI?

    

YAPI DENETİM SİSTEMİ KAYITLARIMDA BAŞKA BİRİNE AİT ŞANTİYE ŞEFİ/DENETÇİ/KONTROL ELEMANI KAYDI GÖRÜNMEKTE

    

ODA KAYIT BELGELERİNİ SİSTEM ÜZERİNDEN ALABİLİR MİYİM?

    

SİSTEMDEN ALDIĞIM BELGELERİN DOĞRULUĞUNU NASIL KONTROL EDEBİLİRİM?

    

NAKİL BAŞVURUSUNDA ADRES BEYANI NEDEN ZORUNLU?

    

STATİK PROJE MÜELLİFLİĞİ, GEOTEKNİK DEĞERLENDİRME SORUMLUSU, ŞANTİYE ŞEFLİĞİ, FENNİ MESULİYET, YIKIM SORUMLUSU FENNİ MESULİYET BELGELERİNİ NASIL ALABİLİRİM?

    

PROJE KAYDIM YOK? NE YAPMALIYIM?

    

RUHSAT BİLGİLERİME NASIL ULAŞABİLİRİM?

    

AİDAT BORCUMU ÖDEDİM SİGORTA POLİÇEMİ GÖRÜNTÜLEYEMİYORUM?

İMOP / KULLANICI ARAYÜZÜ NEDİR?

İMO`nun üyelerine yönelik sunduğu, üyenin İMO kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yaparak kullanabileceği bir hizmettir. Üyelerimiz https://imop.imo.org.tr/uyelogin/ adresinden şifreleri ile giriş yaparak:

-          Odada kayıtlı bulunan iletişim, nüfus, eğitim bilgilerini

-          Oda tarafından aldığı ödül ve ceza bilgilerini

-          Üye aidat ödentilerini

-          Aldığı Meslek İçi Eğitimlerini

-          Merkez Yapı Denetim Komisyonluğu Başkanlığında bulunan Yapı Denetim Sisteminde Kayıtlı

   Şantiye Şefliği, Denetçi ve Kontrol Elemanı kayıtlarını

-          Bilirkişilik Kayıtlarını ve Kamu Bilirkişilik/Yenileme Belgelerini

-          İTB Tescil durumunu

-          Ruhsat Bilgilerini

-          LPG Otogaz İstasyonu / Dolum Tesisi Sorumlu Müdürlük kayıtlarını takip edebileceklerdir.

-          İMO tarafından yaptırılan Sigorta Poliçelerini görüntüleyebilmektedirler.

Ayrıca:

-          Aidat ödemelerini kredi kartı veya banka kartı ile peşin veya 9 taksite kadar 3D güvenlikli olarak yapabilmekte

-          Oda belgelerini Elektronik İmzalı olarak alabilmekte

-          Statik Proje ve Geoteknik Proje Başvurusu yapabilmekte,

-          Proje Belgelerini Elektronik İmzalı alabilmekte,

-          Nüfus, İletişim ve Eğitim Bilgilerini güncelleyebilmekte

-          Üye Nakil Başvurusu yapabilmektedir.

İMOP / KULLANICI ARAYÜZÜ KULLANICI ADI VE ŞİFREMİ NASIL ALABİLİRİM?

Üyelerimiz Kullanıcı adı ve şifrelerini http://www.imo.org.tr/uyeol.php web sitesinden form doldurma işleminden sonra cep telefonlarına gönderilecek mesaj ile edinebileceklerdir.

Üyelerimizin sisteme ilk girişlerinde şifrelerini değiştirmeleri ve güvenlik açısından küçük harf, büyük harf ve rakamlardan oluşan bir şifre oluşturmaları önerilir.

ŞİFRE TALEP FORMUNU DOLDURDUM FAKAT BİLGİLERİM GÜNCEL DEĞİL NE YAPABİLİRİM?

Girdiğiniz bilgiler sistemimizdeki bilgilerle örtüşmüyorsa bu hata ile karşılaşırsınız. Şubenizi arayarak bilgilerinizin güncelliğini kontrol edip şifre talep formunu yeniden doldurmanız gerekmektedir.

İMOP / KULLANICI ARAYÜZÜ KULLANICI ŞİFREMİ UNUTTUM ŞİFREMİ NASIL SIFIRLAYABİLİRİM?

Üyelerimiz Kullanıcı şifrelerini http://www.imo.org.tr/sifrehatirlat.php adresinde yer alan formu doldurduktan sonra e-posta adreslerine yeni bir şifre gönderilecek ve yeni şifre ile sisteme giriş yapabileceklerdir.

NÜFUS BİLGİLERİM HATALI ve GÜNCELLEME YAPAMIYORUM NE YAPMALIYIM?

Üyelerimizin nüfus bilgileri İçişleri Bakanlığının NVİ servisinden çekilmektedir ve kişilerin müdahalesine kapalıdır. Belirli aralıklarla güncellenmektedir.  Bu bilgilerde bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız şubenizle iletişime geçip düzeltilmesini isteyebilirsiniz.

AİDAT BORCUM HATALI NASIL DÜZELTEBİLİRİM?

Sistemde yer alan aidat borcunuzun hatalı olduğunu düşünüyorsanız Genel Merkez Muhasebe birimini arayarak makbuzlarınızı kontrol edebilirsiniz.

MESLEKTE 40 YILIMI DOLDURDUM ÜYELİK AİDATIMDA BİR DEĞİŞİKLİK OLACAK MI?

Meslekte 40 yıl; mezuniyet tarihi esas alınarak hesap edilmektedir. Bu üyelerimizden "Oda Yönetim Kurulu`nun 25.07.2015 tarih ve 25 no`lu toplantısında alınan 1504 sayılı kararı ve 45. Dönem Genel Kurulunda kabul edilen Bütçe Uygulama Esaslarının II- Üyelik ve Üye Kayıt Ödentileri başlıklı (M) bendi" uyarınca 40. yıl dahil tahakkuk etmiş eski borçları tahsil edilir. 41. yıl dahil sonraki yıllar için bir daha aidat tahakkuk ettirilmez.

 

YAPI DENETİM SİSTEMİ KAYITLARIMDA BAŞKA BİRİNE AİT ŞANTİYE ŞEFİ/DENETÇİ/KONTROL ELEMANI KAYDI GÖRÜNMEKTE

YDS Başlığı altındaki veriler Merkez Yapı Denetim Komisyonu Başkanlığı verilerinden oluşmaktadır. Bakanlık verileri kayıt ederken sicil numarasını yanlış girebilmekte ve ya kişinin mesleğini hatalı girilebilmektedir. Bu sorunlardan dolayı oluşan hataları düzeltmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı Denetim Komisyonu Başkanlığına dilekçe ile başvurmanız gerekmektedir. İlgili birim tarafından düzeltilen hatalar sistemimiz güncellendikten sonra düzelecektir.

ODA KAYIT BELGELERİNİ SİSTEM ÜZERİNDEN ALABİLİR MİYİM?

Sol panelde bulunan "Başvurular" sekmesi altında "Oda Belgeleri Başvurusu" altından istenilen belge seçilerek uyarılar dikkate alındıktan sonra istenilen alanlar doldurulur. Sistem bu aşamadan sonra sizi ödeme ekranına yönlendirecektir. Kredi Kartı ve ya Banka kartınızla ödeme yaptıktan sonra belge talebiniz sistemimize düşecektir. Şubeniz ilgili personeli belgenin uygunluğunu kontrol ettikten sonra belge onaylanıp elektronik olarak imzalanacak ve üye ara yüzünden indirilebilir olacaktır. Belgeyi kullanacağınız iş konusunda doğru belgeyi seçmeniz açısından uyarıları dikkate almanız önemlidir. Belge tipi seçiminde zorlanıyorsanız sağlıklı bilgi için şubenizle iletişime geçiniz.

SİSTEMDEN ALDIĞIM BELGELERİN DOĞRULUĞUNU NASIL KONTROL EDEBİLİRİM?

belgekontrol.imo.org.tr internet adresinden sicil numarası, barkod numarası ve güvenlik kodu girilerek belgenin İMOP sisteminden oluşturulup imzalandığını kontrol edebilirsiniz.

NAKİL BAŞVURUSUNDA ADRES BEYANI NEDEN ZORUNLU?

Üye nakillerinde kişinin adres beyanı esas alınır. Adres beyanı yapmayan üyelerin başvurusu onaylanmaz.

STATİK PROJE MÜELLİFLİĞİ, GEOTEKNİK DEĞERLENDİRME SORUMLUSU, ŞANTİYE ŞEFLİĞİ, FENNİ MESULİYET, YIKIM SORUMLUSU FENNİ MESULİYET BELGELERİNİ NASIL ALABİLİRİM?

Sol panelde bulunan "Proje ve Proje Belgeleri" başlığı altından "Proje Belge Başvurusu" seçilerek istenilen belge seçilir. Uyarılar dikkate alındıktan sonra istenilen proje bilgileri doldurulur ve istenilen belgeler taranıp eklenir. Sistem proje kayıtlarında girdiğiniz bilgilere ait projenin kontrolünü yapar. Proje sistemimize kayıtlı ise sizi ödeme ekranına yönlendirir. Kredi Kartı ve ya Banka Kartı ile ödemenizi yaptıktan sonra talebiniz sistemimize düşer. Doğruluğu onaylanıp elektronik imza ile imzalandıktan sonra belgenizi sistemden indirebilirsiniz.

PROJE KAYDIM YOK? NE YAPMALIYIM?

Sistemde yer alan ""Proje ve Proje Belgeleri" menüsü altından "Proje Başvuruları" ve ya "Geoteknik Proje Başvuruları" altından projenize ait istenilen bilgileri girip istenilen ekleri sisteme yüklemeniz durumunda proje başvurunuz onaya düşer. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra uygun olması durumunda onaylanır ve projeniz sisteme kaydedilir.

 RUHSAT BİLGİLERİME NASIL ULAŞABİLİRİM?

""Proje ve Proje Belgeleri" menüsü altından "Ruhsat Bilgisi Sorgula" sekmesine tıkladığınızda bakanlıktan alınan ruhsat bilgileriniz listelenecektir.

AİDAT BORCUMU ÖDEDİM SİGORTA POLİÇEMİ GÖRÜNTÜLEYEMİYORUM?

Her ay, ayın ilk iş günü önceki aya ait aidat ödeyen üyeler ve aidat ödeme tarihleri raporlanıp sigortalama işlemi yapılıyor. Aidat ödediğiniz tarihten bir sonraki ayın ortasına kadar sigorta poliçeniz görüntülenemiyorsa genel merkez muhasebe birimi ile iletişime geçiniz.  

» İTB


    

İŞYERİ TESCİL BELGESİ UYGULAMASI HANGİ YÖNETMELİK ÇERÇEVESİNCE YÜRÜRLÜKTEDİR?

    

İŞYERİ TESCİL BELGESİ (İTB) VERİLMESİNİN KOŞULLARI NELERDİR?

    

İTB NEDİR?

    

İTB BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

    

İTB BAŞVURULARINDA EN ÇOK KARŞILAŞILAN SORUNLAR/SORULAR NELERDİR?

İŞYERİ TESCİL BELGESİ UYGULAMASI HANGİ YÖNETMELİK ÇERÇEVESİNCE YÜRÜRLÜKTEDİR?

PLANLI ALANLAR TİP İMAR YÖNETMELİĞİ

Resmi Gazete Tarihi: 02.11.1985 / Resmi Gazete Sayısı: 18916 mükerrer

"Madde 57 - ………… Proje müellifliği ve yapım işlerinin denetimine dair fenni mesuliyet üstlenen mimarların ve mühendislerin, 27/1/1954 tarihli ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu uyarınca, ilgili meslek odasına kayıtlı olmaları, büro tescillerini (Değişik ibare:RG-1/6/2013-28664) yaptırmaları gerekir. İlgili meslek odaları, hakkında süreli veya süresiz kısıtlılığı bulunan veya üyeliği sona eren üyelerini derhal elektronik ortamda (Ek ibare:RG-1/6/2013-28664) ve yazı ile merkez yapı denetim komisyonu ile bütün ilgili yerlere ve kuruluşlara bildirir. İdare yapı ruhsatı düzenleme aşamasında her proje için, proje müelliflerinden, fenni mesullerden ve (Değişik ibare:RG-14/4/2012-28264) fen adamlarından, şantiye şefleri ile yapı müteahhitlerinden mevzuata aykırı uygulama sebebiyle süreli veya süresiz olarak meslekî faaliyet haklarının kısıtlı olmadığına ilişkin ek-1`de yer alan sicil durum taahhütnamesini ister. (Mülga dördüncü cümle:RG-1/6/2013-28664) (…) Gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilen mimar ve mühendislerin işlemleri tazmin ve hukuki sorumluluğu kendilerine ait olmak üzere iptal edilir ve bu kişiler hakkında Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri gereği suç duyurusunda bulunulur. Gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar hakkında yapılacak işlemler oda sicil durum taahhütnamelerinde, idare tarafından yazılı olarak belirtilir. Yapım işlerinde yapı müteahhidi, taşeron ve şantiye şefi olarak görev alanlar aynı zamanda fenni mesul olarak görev üstlenemezler. (Mülga son cümle:RG-1/6/2013-28664) (…)

3194 sayılı Kanunun 38 inci maddesinde sayılan mühendisler, mimarlar ve şehir plâncıları dışında kalan fen adamlarının proje hazırlama ve uygulama yapmaya ilişkin yetki, görev ve sorumlulukları saklıdır.

Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olup, bu kurum ve kuruluşlara ait projeleri yapan ve 17/6/1938 tarihli ve 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun uyarınca mühendislik ve mimarlık hizmeti verme ehliyetine sahip mimar ve mühendisler, meslek odasına kayıt ve büro tescili hakkındaki yükümlülüklere tâbi değildir."

 

İŞYERİ TESCİL BELGESİ (İTB) VERİLMESİNİN KOŞULLARI NELERDİR?

 

a. Oda Yönetim Kurulunca belirlenen tescil bedelinin yatırılmış olması,

b. İş yeri bir gerçek kişiye ait ise, o kişinin Odaya kayıtlı olması,

c. İş yeri adi ortaklık ise, ortaklık hisselerinin tamamının SİM Belgeli İMO üyelerine ait olması; işyeri tüzel kişilik ise, hisselerinin en az yüzde elli biri (% 51) TMMOB`ne bağlı Odalara kayıtlı kişilere ait olması ve aşağıdaki koşullardan birinin sağlanması zorunludur;

1) Ortaklardan en az birinin % 20 (yüzde yirmi) hisse oranının altında olmamak üzere SİM Belgeli İMO üyesi olması,

2) Tüm ortakların hisselerinin %20 (yüzde yirmi) oranının altında olması durumunda, SİM Belgeli İMO üyesinin ortaklık payının en yüksek hisse sahibinden az olmaması.

Oda Yönetim Kurulunun 22 Haziran 2015 tarihli 23 nolu toplantısında, Mesleki Değerlendirme Kurulu (MDK)`nun 5 Haziran 2015 tarihli toplantı kararları görüşülmüş ve SİM Yönetmeliği değişikliği ile birlikte uygulama esaslarına altlık teşkil edecek aşağıda yer alan 1410 sayılı kararı da yürürlüğe konulmuştur.

 

"SİM Yönetmeliği gereği, tüzel kişiliğe sahip bir işyerinin hisselerinin en az yüzde elli biri (%51) TMMOB` ne bağlı Odalara kayıtlı kişilere ait olması ve İTB altında yetkili en az bir adet minimum %20 hisseye sahip SİM olması durumunda;

Ø  İTB altına yetkili SİM olmak isteyen diğer ortakların hisse oranı yüzdesinde özel bir kriter aranmayacaktır,

Ø  İTB sahibi işyerinde sigortalı çalışan SİM Belgesine sahip üye İTB altına yetkili SİM olarak yazılabilecektir."

 

ç. (c) bendindeki hisse dağılımına sahip olmayan vakıf ya da kamu kuruluşları ile anonim ve limitet şirketler, en az on (10) SİM belgeli inşaat mühendisini bünyesinde çalıştırmaları koşuluyla, İTB almak için Oda Yönetim Kuruluna başvurabilir. Bu kuruluşların tescili, Mesleki Değerlendirme Kurulunun görüşü de alınarak İMO Yönetim Kurulunca kararlaştırılır.

 

d. İTB sahibi işyeri, özellik gerektiren projeler yapabilmek için uzmanlık alanında en az 3 yıl deneyimli SİM belgeli bir inşaat mühendisi çalıştırmak zorundadır.

 

Gerekli koşulları taşıyanların, çalışacağı ilin/ilçenin bağlı bulunduğu İMO Şube veya Temsilciliğine yazılı olarak başvurarak aşağıdaki belgeleri vermeleri gerekir:

 

a. İş yerindeki SİM`in durumunu gösteren belge;

 

1.        İş yeri ortağı SİM`in hisse oranını gösterir belge,

2.        SİM iş yerinde çalışıyor ise, son altı ayın Sosyal Sigortalar Kurumu prim bordrolarının fotokopileri,

 

3.        SİM iş yerinde yeni çalışacak ya da son altı ay içerisinde işe girmiş ise, İMO tarafından hazırlanan tip sözleşmenin iş yeri ile SİM arasında imzalanmış bir örneği,

 

b. Tescil bedeli  makbuzu,

 

c. Vergi levhası fotokopisi,

 

ç. İş yeri adresinin beyanı ve ikametgah belgesi,

 

d. İş yeri adi ortaklık ise noterden onaylanmış ortaklık sözleşmesinin bir örneği,

 

e. İş yeri tüzel kişi ise, tüzel kişiliğin ana sözleşmesindeki faaliyet konuları içerisinde "mühendislik hizmetleri yapmak" ibaresinin yer aldığı Ticaret Sicil Gazetesi,

 

 

İTB verilmesi için yapılan başvuru evrakları Şube görüşüyle birlikte, Oda merkezine gönderilir. İTB numarası Oda merkezi tarafından verilir ve işyerinin sicili Oda merkezinde tutulur.

İşyeri Tescil Belgeleri her yılın 1 Aralık tarihinde, bir sonraki yıl geçerli olmak üzere bandrollü olarak, Oda Yönetim Kurulunca belirlenen tescil bedeli karşılığında düzenlenmeye başlanır.

 

İTB NEDİR?

Serbest inşaat mühendisliği hizmetleri İş Yeri Tescil Belgesi (İTB) : Bir gerçek ya da tüzel kişinin serbest inşaat mühendisliği hizmeti verebilmesi için iş yerini İnşaat Mühendisleri Odasına tescil ettirerek aldığı belgeyi ifade eder.

İTB sahibinin sorumlulukları şunlardır:

 

a. Tüm gerçek ve tüzel kişiler Oda tarafından verilen İTB ve SİM belgelerini işyerinin görünür bir yerine asmakla yükümlüdür.

b. İş yerleri, mühendislik hizmetlerinin verilebilmesi için gerekli olan mekânsal olanakları sağlamak zorundadır.

c. İş yerleri, gerekli olan araç, gereç, donanım ve yazılımlara, kendilerine ait olduğunu belgeleyecek şekilde sahip olmak zorundadır.

ç. İşyerleri, tescile esas şartlarda meydana gelen değişiklikleri, değişiklik tarihi esas alınarak en geç bir (1) ay içerisinde bağlı bulundukları İMO şubesine bildirmek zorundadır.

 

d. İş yerleri, bünyelerinde yer alan SİM belgeli inşaat mühendislerinin Oda tarafından düzenlenen meslek içi eğitimlere katılmalarını sağlamakla yükümlüdür.

 

İTB BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Oda Yönetim Kurulunun 9 Ocak 2013 tarihli 34 nolu toplantısında, İşyeri Tescil Belgesi (İTB)`nin her yıl yeniden düzenlenmesi karar altına alınmıştır. Kararın uygulanmaya başlamasıyla birlikte, İTB ilk başvuru ve yıllık İTB düzenlemelerinde ayrı ayrı başvuru formlarına duyulan ihtiyaç ortadan kalkmıştır. Bu çerçevede İTB ilk başvuru ve İMOP Sisteminde daha önceden kayıt altına alınmış İTB` lerin yıllık yeniden düzenlemesinde; başvuru formları aynılaştırılmıştır. Formlarda ilk başvuru ve Odamızdan tescilli İTB` lerin yıllık yeniden düzenlenmesi için gerekli belgeler, aşağıda verilmiştir;

 

1.    İTB Evrak Kontrol Föyü,

2.    İTB Başvuru Formu,

3.    Firma İş Deneyim Formu,

4.    Firma Ekipman, Teknik Bilgi ve Yazılım Formu,

5.    SİM Meslek İçi Eğitim Formu,

6.    Vergi Levhası Fotokopisi,

7.    Başvuru tarihi itibariyle, geriye yönelik en fazla bir aylık süreyi geçmemiş, ilgili vergi dairesinden alınmış firmanın faal olduğunu gösterir belge,

8.    İşyeri İkametgâh Belgesi,

9.    Firma Yetkililerine Ait İmza Sirküsü,

10.  Firma tüzel kişiliğe sahip ise Ticaret Sicil Gazetesi ve ilgili bölümleri,

11.  Gerekli ise, Süreli İş Sözleşmesi, çalışan SİM` lerin SGK girişleri veya eski çalışan ise son 6/12 aylık SGK Sigortalı Hizmet Listesi,

12.  Firma Adi Ortaklık ise; kişilerin ayrı ayrı vergi numaralarını gösterir vergi levhası, adi ortaklığı belgeleyen ve üzerinde ortaklık için verilmiş ayrı bir vergi numarası bulunan ilgili vergi dairesinden alınmış vergi yoklama fişi,

13.  Ticaret Odası` ndan, son 1 ay içerisinde alınmış sermaye ve hisse dağılımını gösterir güncel belge,

14.  Firma sermaye dağılımının asgari %51`inin TMMOB`ne bağlı Oda üyelerine ait olması ve İTB altında yetkili en az bir adet minimum %20 hisseye sahip SİM olması Yönetmelik gereği olup, bunun Oda Kayıt Belgesi ile belgelenmesi,

15.  İşyeri Bilgi ve Kontrol Formu (Şubesince uygun görüşü verilmiş),

16.  İTB Tescil Harcı Makbuzu.

 

1- İTB EVRAK KONTROL FÖYÜ:

·         İTB Başvuru Dosyası içerisinde bulunması gereken belgeleri ve bu belgelerin hangilerinin dosyada var olduğunu gösteren, form üzerindeki ilgili kısımda, kontrol eden şube görevlisi ile şube yetkilisinin isim ve imzalarının da mutlaka yer alması gereken formdur.

 

2- İTB BAŞVURU FORMU:

  • Firma iletişim bilgilerinin, İTB` de yer alması istenilen SİM` lerin sicil numaraları ve isimlerinin, firma yetkilisinin ad-soyad ve ıslak imzasının bulunduğu formdur.
  • Yapılan İTB Başvurusu tüzel kişiliğe sahip ise, firma yetkilisi bölümünde, yetkilinin isim ve imzasına ilave olarak firma kaşesinin de mutlaka basılmış olması gerekmektedir. Islak imza ve kaşe bulunmayan dosyalar onaylanamaz.

3- FİRMA İŞ DENEYİM FORMU (İTB BAŞVURU Ek Form 1):

  • İlk başvuruda, firmanın son 10 yıl içerisinde gerçekleştirmiş olduğu işlerin, uzmanlık kodu, işin adı, hizmet kodu, başlangıç ve bitiş tarihleri ile birlikte belirtildiği formdur. Firmanın ürettiği hizmetler ve çalışma alanlarının, sicilinin tutulabilmesi için doldurulması zorunludur.
  • Odamızdan tescilli işyerlerine ait İTB` lerin yıllık yeniden düzenlemesi başvurusunda, firmanın son bir yıl içerisinde gerçekleştirmiş olduğu işlerin listelenmesi uygundur. Aynı uzmanlık alanı ve hizmet kodlarına ait çok sayıda iş mevcut ise birkaç satırda özetlenebilir. Büyük boyutlu ve farklı uzmanlık alanlarına ait işlerin ayrı ayrı listelenmesi önemlidir.

4- FİRMA EKİPMAN, TEKNİK BİLGİ VE YAZILIM FORMU(İTB BAŞVURU Ek Form 2):

  • İTB Başvurusunda bulunan firmanın unvanının, işyeri kullanım alanının, ekipman donanımının ve kullandığı bilgisayar programlarının belirtildiği formdur.
  • Firmanın kullandığı programların lisans belgesi fotokopilerinin de İTB Başvuru Dosyası` nda yer alması gerekmektedir.

5- SİM MESLEK İÇİ EĞİTİM FORMU (İTB BAŞVURU Ek Form 3):

            (İlk Defa Kayıt Yapılacak İTB Başvurularında Bu Form Aranmaz)

  • İTB` de kayıtlı yetkili SİM` lerin son bir yıl içerisinde katılmış oldukları eğitimlerin kayıt altına alınması amaçlı düzenlenmiş formdur.

6- VERGİ LEVHASI:

  • SİM Yönetmeliği gereği başvuru formları eki olarak alınması gereken vergi levhaları, her yılın Haziran ayı başından itibaren, bir önceki yılın onayının mutlaka yapılmış olması koşulu ile başvuru dosyasında yer almalıdır.

7- FİRMANIN FAAL OLDUĞUNU GÖSTERİR BELGE:

  • Başvuru tarihi itibariyle geriye yönelik en fazla bir (1) aylık süreyi geçmemiş, ilgili vergi dairesinden alınmış, firmanın faal olduğunu gösterir belgenin İTB Başvuru Dosyası` nda bulunması gerekmektedir.
  • Firmanın faal olduğunu gösterir belge, internet üzerinden firma yetkilisi ya da muhasebecisi tarafından alınabilmektedir.
  • SİM Yönetmeliği Amaç kapsamında yer alan "meslek içi haksız rekabetin önlenmesi" konusunda daha bir hassas davranılması gerekliliği yaşanarak görülmüştür. Firma yetkilileri yasal olarak firma vergi kaydını kapatmış oldukları halde, İTB` yle mesleki faaliyetlerini sürdürmeye devam edebilmişlerdir. Bu durumun ortadan kaldırılması için, firmanın faal olduğunu gösterir belgesi dosyasında bulunmayan bir İTB` nin yıllık yeniden düzenlenmesi için başvuru dosyası kabul edilemez.

 8- İŞYERİ İKAMETGÂH BELGESİ:

            (Odamızdan Tescilli İşyerlerine Ait İTB` lerin Yıllık Düzenlenmesinde Bu

              Belge Aranmaz)

  • Firmanın vergi kaydının bulunduğu adresle beyan etmiş olduğu adresin uygunluğunu sağlamak ve işyeri denetimlerinin sağlıklı ve zamanında yapılabilmesi için gereklidir.
  • İkametgâh Belgesi, firma adresini gösterir Ticaret Odası Sicil Kayıt Sureti veya arkalı önlü fotokopisi çekilmiş şekilde kira kontratı veya tapu fotokopisi şekillerinde kabul edilebilir. Belirtilen belgelerden bir tanesinin dosyada yer alması yeterlidir.

 9- FİRMA YETKİLİSİNE AİT İMZA SİRKÜSÜ/BEYANNAMESİ:

            (Odamızdan Tescilli İşyerlerine Ait İTB` lerin Yıllık Düzenlenmesinde Bu

              Belge Aranmaz)

  • İTB Başvuru Formu listesinde yer alan; tüzel kişiliğe sahip firmalara ait noter onaylı imza sirküsü veya şahıs firmalarında firma sahibine ait noter onaylı imza beyannamesidir. Firma yetkilisinin/sahibinin başvuru dosyasında ıslak imzasının ve imza sirküsünün/beyannamesinin bulunmadığı İTB Dosyaları onaylanamaz.

 10- TİCARET SİCİL GAZETESİ:

            (Odamızdan Tescilli İşyerlerine Ait İTB` lerin Yıllık Düzenlenmesinde Bu

              Belge Aranmaz)

  • Tüzel kişiliğe sahip firmalarda, Ticaret Sicil Gazetesi`nde bulunan amaç-konu bölümünde  ‘‘mühendislik hizmetleri yapabilir`` ibaresinin yer alması gerekmektedir.

11- SGK SİGORTALI HİZMET LİSTESİ VEYA SGK İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ (EKİ ÜÇ NÜSHA SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ ):

  • İlk başvuruda; İTB` de çalışan olarak yer alacak SİM` lerin, son 6 aylık SGK Sigortalı Hizmet Listesi istenir. Altı (6) aydan daha kısa süredir çalışan SİM` lerde ise, SGK İşe Giriş Bildirgesi ve İMO tarafından hazırlanan tip sözleşmenin işyeri ve SİM arasında imzalanmış 3 nüsha örneği(Süreli İş Sözleşmesi) istenir. Ayrıca çalışanların SGK primlerinin, en az, odanın belirlediği asgari ücret üzerinden yatırılmış olması aranır ya da Süreli İş Sözleşmesine belirlenen miktar yazılmalıdır.
  • Odamızdan tescilli işyerlerine ait İTB` lerin yıllık düzenlenmesinde; İTB` de çalışan SİM, SGK` ya bağlı olarak çalışıyorsa son on iki aylık SGK Sigortalı Hizmet Listesinin istenmesi zorunludur. Ayrıca, liste dökümünden Oda Başkanlığının her yılın başında belirlemiş olduğu asgari inşaat mühendisi ücreti üzerinden SGK primlerinin yatırılmış olduğunun teyidi yapılmalıdır. Eksik, düşük ve eksik gün (aylık 30 iş günü altında olmamalı) üzerinden ödemesi yapılmış SİM` lerin mevcut olduğu İTB` lerin yıllık onayları yapılamaz.

12- FİRMA ADİ ORTAKLIK İSE, ORTAKLARIN AYRI AYRI VERGİ LEVHALARI VE İLGİLİ VERGİ DAİRESİNDEN ALINMIŞ VERGİ YOKLAMA FİŞİ:

  • Firma Adi Ortaklık ise, ortaklara ait kişisel vergi levhaları ve ortak kullanacakları vergi numaralarının bulunduğu, ilgili vergi dairesinden alınmış, Vergi Yoklama Fişi`nin İTB Başvuru Dosyası`nda yer alması gerekmektedir.

13- TİCARET ODASINDAN, SON 1 AY İÇERİSİNDE ALINMIŞ, SERMAYE VE HİSSE DAĞILIMINI GÖSTERİR YETKİ BELGESİ:

  • Tüzel kişiliğe sahip firmalar İTB başvurusunda bulunduklarında; başvuru tarihi itibariyle, geriye yönelik en fazla bir aylık süreyi geçmemiş, sermaye ve hisse dağılımını gösterir Ticaret Odasından alınmış belgenin dosya ekinde bulunması zorunludur.
  •  (11.05.2015 tarih ve 29352 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan Yönetmeliğin 1 inci maddesiyle değişen şekli.) İş yeri adi ortaklık ise, ortaklık hisselerinin tamamının SİM Belgeli İMO üyelerine ait olması; işyeri tüzel kişilik ise, hisselerinin en az yüzde elli biri (% 51) TMMOB`ne bağlı Odalara kayıtlı kişilere ait olması ve aşağıdaki koşullardan birinin sağlanması zorunludur;
  •  1) Ortaklardan en az birinin % 20 (yüzde yirmi) hisse oranının altında olmamak üzere SİM Belgeli İMO üyesi olması,
  • 2) Tüm ortakların hisselerinin %20 (yüzde yirmi) oranının altında olması durumunda, SİM Belgeli İMO üyesinin ortaklık payının en yüksek hisse sahibinden az olmaması.
  • Firma gerçek kişi ve inşaat mühendisi üyeye ait ise, üyenin kendisinin de İTB altında yetkili SİM olması koşulu ile, İTB altında yetkili SİM olarak başka üye/üyeler çalıştırabilir.

14- SERMAYE DAĞILIMI, DİĞER ODA ÜYELERİ ÜZERİNDE İSE:

  • Diğer Odalara üye mühendis ve mimarlara ait şahıs firmaları, yönetmeliğimiz gereği İTB alamazlar.
  • Tüzel kişiliğe sahip olan firmalarda, SİM dışındaki diğer ortakların, TMMOB`ne bağlı oda üyesi olduğunu gösterir belgenin İTB Başvuru Dosyası` nda yer alması zorunludur.

  15- İŞYERİ BİLGİ VE KONTROL FORMU:

            (Odamızdan Tescilli İşyerlerine Ait İTB` lerin Yıllık Düzenlenmesinde Bu

              Belge Aranmaz)

·         İTB Başvurusu yapıldıktan sonra Şube veya Temsilcilik tarafından görevlendirilenler ve firma yetkilisinin de hazır bulunduğu işyerinde yapılan denetim bilgilerinin kayıt ve imza altına alındığı Formun İTB Başvuru Dosyasında bulunması zorunludur. Ayrıca Formda Şube yetkililerinin uygun görüş vermiş olduğu bölümde, yetkili imzalarının bulunmasına da dikkat edilir.

16-İTB TESCİL HARCI MAKBUZU:

·         Firmanın İTB ilk başvuru ve yıllık düzenleme başvurusu yaparken ödediği ve miktarı Oda Yönetim Kurulu`nca belirlenen, İTB Tescil Harcı karşılığında kesilen makbuzdur. İçerisinde İTB Tescil Harcı Makbuzu bulunmayan İTB Başvuru Dosyaları onaylanmaz.

 

İTB BAŞVURULARINDA EN ÇOK KARŞILAŞILAN SORUNLAR/SORULAR NELERDİR?

·         İTB Başvuru Formu` nda firma kaşesi/ıslak imza neden bulunmalıdır?

Tüzel kişiliğe sahip şirketler adına aracıların hatalı başvuru yapmasını önlemek amaçlı; İTB Başvuru formunda bulunan firma kaşesi bölümüne, tüzel kişiliğe sahip ilgili firmanın kaşesinin basılmış olması ve ıslak imza ile imza altına alınmış olması gerekmektedir. Gerçek usulde vergiye tabi şahıs firmalarında kaşe zorunluluğu yoktur, firma yetkilisi mühendisin ıslak imzasının İTB Başvuru formunda yer alması yeterlidir.

·         İTB adres beyanı için tek bir belge yeterli midir?

İTB adres beyanı için işyeri ikametgâh belgesi, kira kontratı, tapu fotokopisi veya ticaret sicilden alınmış güncel belge yeterlidir. Bu belgelerin hepsine birden gerek yoktur, bir tanesi yeterlidir.

·         Tüzel kişiliğe sahip firmalarda, şirket ana sözleşmesi henüz Ticaret Sicil Gazetesi` nde yayımlanmamış ise alternatif belge hangisidir?

Tüzel kişiliğe sahip firmalarda, şirket ana sözleşmesi henüz Ticaret Sicil Gazetesi`nde yayımlanmamış ise; noter onaylı şirket ana sözleşmesiyle birlikte Ticaret Sicil Memurluğu` na kaydının yaptırılmış olduğunu gösterir belgenin İTB Başvuru Dosyasında bulunması yeterlidir.

·         Tüzel kişiliğe sahip firmalarda, şirketin kuruluş amaç-konu bölümünü gösterir Ticaret Sicil Gazetesi başvuru dosyasında neden bulunmalıdır?

Tüzel kişiliğe sahip firmanın, faaliyet konuları içerisinde ‘mühendislik hizmetleri yapmak` ibaresinin yer alması SİM Yönetmeliği gereği olduğu için.

·         Son bir ay içerisinde alınmış hisse dağılımını gösterir belge neden gereklidir?

-       Tüzel kişiliğe sahip firmalarda, başvuru tarihi itibariyle, geriye yönelik en fazla 1 aylık süreyi geçmemiş, sermaye ve hisse dağılımını gösterir Ticaret Odası`ndan alınmış belgenin başvuru dosyasında bulunması haksız rekabeti önlemek amaçlı gereklidir. Şöyle ki, geneli kapsamasa da bazı firmalar SİM Yönetmeliği gereği aranan hisse oranlarını değiştirerek çalışmalarını sürdürmeye yönelebiliyorlar. Bu açıdan şirketin son hisse oranını gözlemlemek gereği ortaya çıkıyor.

-       Anonim Şirketlere özel, Ticaret Odasından alınmış belge yok ise, şirket hisse dağılımına ilişkin kararın ve pay defterinin fotokopisinin de İTB Başvuru Dosyasında yer alması yeterli olmaktadır.

·         SİM Yönetmeliği gereği tüzel kişiliğe sahip şirketlerin İTB alabilmeleri için gerekli hisse oranları ne şekilde olmalıdır?

Şirket hisselerinin en az %51`inin TMMOB`ne bağlı Oda üyelerine ait olması ve İTB altında yetkili en az bir adet minimum %20 hisseye sahip SİM olması Yönetmelik gereği olup, bunun Oda Kayıt Belgesi ile belgelendirilmesi gerekmektedir.

·         İTB altında yetkili SİM olarak sigortalı çalışan ya da çalışacak üyelerle ilgili hangi belge başvuru dosyasında bulunmalıdır?

İTB` de çalışan olarak yer alacak SİM` in, sigorta giriş bildirgesi veya son 6 aylık SGK prim bordroları İTB Başvuru Dosyasında mutlaka yer almalıdır.

·         TMMOB` ne bağlı diğer Odalara kayıtlı kişilerin şirket ortağı olması durumunda başvuru dosyasında bulunması gerekli belge nedir?

İTB Başvurularında, SİM dışındaki diğer ortakların, TMMOB`ne bağlı oda üyesi olduğunu kanıtlar, bağlı bulunduğu meslek odasından almış olduğu belge İTB Başvuru Dosyasında yer almalıdır.

·         Odamızdan tescil almış İMOP sistemine kayıtlı bir İTB, aynı kayıt üzerinden anonim şirketten limitet şirkete veya limitet şirketten anonim şirkete dönüştürülebilir mi?

Anonim Şirketlerden Limited Şirkete, Limited Şirketten Anonim Şirketlere geçişler sadece bir unvan değişikliği değil, şirketin nitelik değişikliğidir. Böyle durumlarda İMOP veri tabanındaki eski şirket tescil numarası üzerinden unvan değişikliği yapılamaz. Sicil bilgilerini arşivleyen bir kurum olma özelliğimiz de göz önünde bulundurularak, böyle durumda yeni İTB başvurusu şeklinde dosya tamamlanmalıdır.

·         İTB başvurusu, İTB altında yetkili SİM` lerin kayıtlı olduğu Şube dışında başka bir Şube üzerinden yapılabilir mi?

İTB altında yetkili SİM olan/olacak üyenin bağlı bulunduğu Şubesi dışında diğer Şubeler üzerinden İTB başvurusu yapılamaz. İMOP sistemine kayıtlı bir İTB`ye ait yıllık düzenleme başvurusu diğer Şubeler üzerinden yapılamaz. Her İTB yalnızca bağlı bulunduğu Şubede yıllık düzenleme işlemini gerçekleştirebilir.

·         Bir Yapı Denetim Kuruluşunda kurucu ortak olan bir üye Odamızdan tescilli bir İTB sahibi şirkette kurucu ortak olabilir mi?

4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun ve Odamızın SİM Yönetmeliği gereği, Odamızdan İTB Belgesi almak isteyen üyelerin, herhangi bir Yapı Denetim Firmasında Kontrol Elemanı ya da Denetçi olarak görev almaması ve İTB sahibi şirketin kurucu ortağı olmaması gerekmektedir. Ayrıca herhangi bir yapı denetim firmasının kurucu ortağı olan üye/üyeler aynı zamanda Odamızdan İTB almak için başvuru yapamaz, bu durumda olanlara İTB verilemez.

·         Bir Yapı Laboratuvarı Kuruluşunda kurucu ortak olan bir üye Odamızdan tescilli bir İTB sahibi şirkette kurucu ortak olabilir mi?

Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği EK-1 ve EK-2 kapsamında, bir yapı malzemesi laboratuvarı firmasında kurucu olarak yer alan kişinin başka bir mühendislik ve müşavirlik firmasında da kurucu ortak olmasında ve aynı mekanda faaliyet göstermesinde her hangi bir sakınca görülmediğinden; bir Yapı Laboratuvarı Kuruluşunda kurucu ortak olan bir üye Odamızdan tescilli bir İTB sahibi şirkette de kurucu ortak olabilmektedir.

·         Yapı Laboratuvarında denetçi veya teknik eleman olarak görev alan bir üye İTB altında yetkili SİM olarak serbest inşaat mühendisliği hizmeti verebilir mi?

Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği eki olarak yayımlanmış Laboratuvar İzin Belgesi Teknik Şartnamesi (Ek-2)` nin 3. Maddesi 2. Fıkrasının (ç) bendi; " Laboratuvar denetçileri ve teknik elemanları laboratuvarda çalıştığı süre içerisinde başka bir işte çalışamazlar." şeklindedir. Bu bağlamda,  bir laboratuvarda laboratuvar denetçisi ve teknik eleman olarak çalışan inşaat mühendisinin bu görevi süresince aynı zamanda başka bir işyerinde mesleki faaliyette bulunması mümkün olmadığından, İTB altında yetkili SİM olarak çalışamazlar.

·         İnternet üzerinden alınan şirket hisse dağılım oranlarını gösterir güncel belge geçerli midir?

Şirket hisse dağılım oranlarını gösterir belgenin güncel olarak internet üzerinden alınabilmesi mümkündür. Şirketin kayıtlı olduğu ticaret odasının web sitesinden ya da ticaret sicil gazetesinin (internet üzerinden ulaşılabilmektedir) ilgili bölümünden güncel belge alınabilmektedir. Başvuru dosyası ekinde yer alacak bu belgeler geçerlidir.

·         İnternet üzerinden alınabilen firmanın faal olduğunu gösterir güncel belge geçerli midir?

Vergi dairesinin internet hizmetleri üzerinden alınabilen firmanın faal olduğunu gösterir belge (son bir ay içerisinde alınmış) şirket yetkilisi veya muhasebecisi tarafından internet üzerinden alınabilmektedir. Başvuru dosyası ekinde yer alacak bu belge geçerlidir.

·         İşyeri Tescil Belgesi` nin kayıp edilmesi ya da deforme olması durumlarında, yeniden belge düzenlenmesi için gerekli belgeler nelerdir?

Belgenin yeniden düzenlenebilmesi için kayıp olduğuna dair gazete ilanı ve Belge sahibinin yazmış olduğu (yeniden belge düzenlenmesi içerikli) dilekçe yeterlidir.

 

 

 

» SİM


    

NEDEN SİM YÖNETMELİĞİ?

    

SERBEST İNŞAAT MÜHENDİSİ (SİM) BELGESİ HANGİ YÖNETMELİK ÇERÇEVESİNCE VERİLMEKTEDİR?

    

SİM NEDİR?

    

SİM BAŞVURUSUNDA GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

    

SİM BELGESİ YENİLEMESİ İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

    

SİM BAŞVURULARINDA EN ÇOK KARŞILAŞILAN SORUNLAR/SORULAR NELERDİR?

NEDEN SİM YÖNETMELİĞİ?

1999 depremleri yapı üretim sürecinde köklü değişikliğe gidilmesinin ertelenemez bir zorunluluk olduğunu açığa çıkarmıştır. Mühendislik eğitimi ne yazık ki, daha çok politik nedenlerle açılan üniversitelerde, liseden bozma binalarda, hocasız, laboratuvar olmaksızın verilmekte, her yıl pek çok genç meslektaşımız yetersiz bilgi ve uygulama eksiklikleriyle iş hayatına atılmaktadır. Pek çok projede ve uygulamada, mühendis imzası bir formaliteyi yerine getirmek gibi algılanmakta, "imzacılık" teşvik edilmektedir. Proje hazırlanmasından iş bitimine kadar olan süreç neredeyse tamamen denetim dışıdır. Sağlıksız, güvenlikten yoksun binalar üretilmekte, hatalı hazırlanan projeler ve eksik yürütülen işler, aksak uygulamalar denetlenmemektedir. Bütün bu işlerde mühendislerin imzasının olduğu, sorumluluk taşıdığı gerçeği de unutulmamalıdır.

Odamız bütün bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için, meslektaşların eğitimi ve serbest çalışan mühendislerin denetimi doğrultusundaki uygulamalara başlamış, meslek alanımızın toplumsal sorumlulukla harmanlanarak düzenlenmesi çalışmalarına ağırlık vermiştir.

SERBEST İNŞAAT MÜHENDİSİ (SİM) BELGESİ HANGİ YÖNETMELİK ÇERÇEVESİNCE VERİLMEKTEDİR?

27.01.1954 tarihli ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununun 39 uncu maddesine dayanarak hazırlanan, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Serbest İnşaat Mühendisliği Hizmetleri Uygulama, Tescil, Denetim ve Belgelendirme Yönetmeliği (SİM Yönetmeliği) 30.10.2005 tarih ve 25981 sayılı resmi gazetede yayımlanarak 01.01.2006 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Bu Yönetmeliğin amacı, serbest çalışan ve inşaat mühendisliği hizmetleri üreten kişi ve kuruluşların mesleki etkinliklerinin gelişmesini, üretilen hizmetlerin İnşaat Mühendisleri Odası ilkeleri ile ülkemizde geçerli diğer standartlara uygunluğunu, meslek içi haksız rekabetin önlenmesini, mesleki deneyim ve yeterliklerin arttırılmasını, ülkemizin inşaat mühendisliği alanındaki bilimsel, teknik kapasitesinin tespitini ve güncellenmesini, mesleki değerlendirmeye esas sicillerin tutulmasını ve bu konuların denetim altına alınmasını sağlamak amacıyla yapılacak belgelendirme ve denetimlerin usul ve esaslarını düzenlemektir.

Bu Yönetmelik, serbest çalışan ve inşaat mühendisliği hizmetleri üreten kişi ve kuruluşların hizmetlerinin belirlenmesi, bu hizmetlere ilişkin kayıtların tutulması ve belge düzenlenmesi, verilen belgelerin yenilenmesi ile serbest inşaat mühendisliği hizmetlerinin denetimine ilişkin hususları kapsar.

 

SİM NEDİR?

Serbest İnşaat Mühendisi (SİM): Serbest inşaat mühendislik hizmetlerinden birini veya birkaçını ücreti karşılığında, kendi hesabına veya kamu kurum ve kuruluşları dışında bir gerçek ya da tüzel kişi hesabına ücretli veya ortak bir bağlantı içinde yapan inşaat mühendisini ifade eder.

 

Serbest İnşaat Mühendisliği Uzmanlık Alanları ve Hizmetleri:

 

Serbest inşaat mühendisliği uzmanlık alanları;

 

a. Yapı uzmanlık alanı;

1.               Betonarme yerüstü ve yer altı yapılar,

2.               Çelik ve ahşap yapılar,

3.               Prefabrik yapılar.

b. Geoteknik uzmanlık alanı;

1.               Zemin etüt raporları,

2.               Zemin iyileştirmeleri.

c. Ulaştırma uzmanlık alanı;

1.               Karayolları,

2.               Demiryolları,

3.               Metro ve hafif raylı sistemler,

4.               Trafik düzenlemeleri.

ç. Hidrolik ve su kaynakları uzmanlık alanı;

1.               Barajlar,

2.               Akarsu iyileştirme ve göletler,

3.               Sulama ve kurutma sistemleri,

4.               İçme suyu ve kanalizasyon sistemleri,

5.               Boru hatları.

d. Kıyı liman uzmanlık alanı;

1.               Dalgakıran, limanlar ve iskeleler,

2.               Deniz deşarj sistemleri,

3.               Sahil tahkimatı.

e. Yapım yönetimi ve yapı işletmesi uzmanlık alanı;

1.               İnşaat yönetimi,

2.               İş güvenliği.

f. Yapı malzemeleri uzmanlık alanı.

Serbest inşaat mühendisliği hizmetleri;

 

a. Etüt-proje ve danışmanlık hizmetleri;

1.               Etüt ve fizibilite hizmetleri,

2.               Planlama hizmetleri,

3.               Projelendirme hizmetleri,

4.               Araştırma ve geliştirme hizmetleri,

5.               Keşif-şartname-ihale dosyası düzenleme hizmetleri,

6.               Hakediş ve kesin hesap hizmetleri,

7.               Mesleki kontrollük hizmetleri,

8.               Çevresel etki değerlendirme hizmetleri.

b. Yapım hizmetleri;

1.               Yapım yöneticiliği,

2.               Şantiye yöneticiliği,

3.               İş güvenliği yöneticiliği,

4.               Saha yöneticiliği.

c. Denetim hizmetleri;

1.               Yapı denetim mühendisliği hizmetleri,

2.               Teknik uygulama sorumluluk hizmetleri.

ç. Laboratuvar hizmetleri;

1.               Yapı malzeme laboratuvarı,

2.               Zemin mekaniği laboratuvarı.

 

SİM belgeli inşaat mühendislerinin sorumlulukları;

 

a. Serbest inşaat mühendisliği hizmetlerinin yürütülmesi sırasında, standartlar, fen, sanat ve sağlık kuralları ile ilgili bütün mevzuat hükümlerine uymak,

b. Serbest inşaat mühendisliği hizmetlerinin yürütülmesi sırasında, mesleki esaslar ile ülke ve toplum yararlarını gözetmek,

c. Oda tarafından düzenlenen meslek içi eğitim faaliyetlerine katılmak,

ç. Meslek şeref ve haysiyetine uygun davranmak,

d. Meslek mensupları arasında haksız rekabete neden olacak davranışlarda bulunmamak.

 

SİM BAŞVURUSUNDA GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

  1. SİM Başvuru Formu,
  2. Kişisel Bilgi Formu,
  3. Mesleki Faaliyet Formu,
  4. Mesleki Etkinlik Formu,
  5. Meslek İçi Eğitim Formu,
  6. Noter Onaylı İmza Beyannamesi,
  7. Başvuru Sahibinin Özgeçmişi,
  8.  SİM Başvuru Ücreti Tahsilat Makbuzu.

1- SİM BAŞVURU FORMU:

  • İletişim bilgilerinin, uzmanlık alanlarının, ad-soyad ve ıslak imzanızın bulunduğu formdur. Islak imzanın bulunmadığı SİM Başvuru Dosyaları onaylanamaz.
  •  "YAPI" uzmanlık alanı dışında bir uzmanlık alanı isteniyorsa; "GEOTEKNİK" için, 25.05.2009 tarih ve OB.03815 sayılı genelge çerçevesinde işlem yapılır. "ULAŞTIRMA", "HİDROLİK VE SU KAYNAKLARI", "KIYI LİMAN", "YAPIM YÖNETİMİ VE YAPI İŞLETMESİ", "YAPI MALZEMELERİ" uzmanlık alanlarından biri veya birkaçı isteniyorsa, istenen uzmanlık alanında mesleki faaliyet yürüttüğünüzü gösterir belgelerin de (İş Bitirme, Hakediş..) başvuru dosyası ekinde yer alması gerekmektedir.

2- SİM KİŞİSEL BİLGİ FORMU(SİM Başvuru – Ek Form 1):    

  • Eğitim, lisan, kullanabildiğiniz bilgisayar programı bilgilerinin ve diğer uğraş alanlarının belirtildiği formdur. SİM Başvuru Dosyası içerisinde mutlaka yer almalıdır.

3- SİM MESLEKİ FAALİYET FORMU(SİM Başvuru Ek Form 2):

  • Son 10 yıl içerisinde gerçekleştirdiğiniz işlerin; adları, uzmanlık kodları, hizmet kodları ve başlangıç-bitiş tarihleri ile birlikte yer aldığı formdur.
  • ‘‘Yapı`` uzmanlık alanı dışında bir uzmanlık alanını kapsayan işler gerçekleştirilmiş ise, çalışılan firmalardan referans yazıları ve yapılan işlerin iş bitirme belgelerinin de SİM Başvuru Dosyası` nda yer alması uygun olur. Uzmanlık alanları bu belgeler çerçevesinde belirlenmektedir.
  • Yapılan işlerin listelenmesinde; nitelikli projeler öncelikli sıralanmalıdır. Uzmanlık kodu aynı olan işlerin arka arkaya sıralanması yerine, birkaç satırda özetlenmesi uygundur.

4- SİM MESLEKİ ETKİNLİK FORMU(SİM Başvuru Ek Form 3):

  • Varsa, yayınlanan makale, yazı ve kitapların, mesleki eğitim amaçlı İMO bünyesinde verdiğiniz kurs ve seminerlerin, İMO` nca özel görevlendirme yoluyla yaptığınız bilirkişiliklerin; tarih, sayı, süre, yayınlanan kuruluş ve isimleriyle birlikte belirtildiği formdur.

5- SİM MESLEK İÇİ EĞİTİM FORMU(SİM Başvuru Ek Form 4):

  • Katıldığınız kurs, seminer, sınav, sempozyum, kongre ve konferansların belirtildiği formdur.
  • Meslek örgütümüzün yapmış olduğu eğitimlerin dışında, katılmış olduğunuz diğer mesleki eğitimler de (Katılım Belgeleri de eklenerek) forma yazılmalıdır.

6- İMZA BEYANNAMESİ:

  • SİM Başvuru Formu` nda bulunan ıslak imzanızla karşılaştırılmak üzere ve SİM Başvurusunun resmiyet kazanması için istenmiş, noter onaylı imza beyannamesidir. Varsa, İmza Sirküsü de geçerlidir, bu durumda, ayrıca imza beyannamesi aranmaz.

7- BAŞVURU SAHİBİNİN ÖZGEÇMİŞİ:

  • Mesleğiniz ile ilgili yapmış olduğunuz çalışmaları özetler bir özgeçmiş raporudur. Başvuru dosyasında bulunması, sicil bilgilerinizin güncelliği için gereklidir.

8- SİM BELGESİ TESCİL HARCI MAKBUZU:

  • SİM Başvurusu yaparken ödediğiniz ve miktarı her yıl Oda Yönetim Kurulu`nca belirlenen, SİM Belgesi Tescil Harcı karşılığında kesilen makbuzdur.

           

SİM BELGESİ YENİLEMESİ İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Hatırlatma: SİM Belgeniz ilk veriliş tarihinden itibaren iki yıl geçerlidir. Daha önceden Oda kayıtlarımızda SİM Belgeniz mevcut ise ve SİM durumunuzun pasif hale gelmesinin üzerinden 2 sene geçmiş ise mevcut SİM` iniz artık hükümsüz hale gelmiştir. Bu durumda SİM hiç yokmuş gibi yeni başvuru yapmak zorundasınız. Ve ilk SİM başvuru koşullarında gerekli tüm belgeleri tamamlamanız gerekmektedir.

  1. SİM Yenileme Başvuru Formu,
  2. SİM Yenileme Kişisel Bilgi Formu,
  3. SİM Yenileme Mesleki Faaliyet Formu,
  4. SİM Yenileme Mesleki Etkinlik Formu,
  5. SİM Yenileme Meslek İçi Eğitim Formu,
  6. SİM Yenileme Başvuru Ücreti Tahsilat Makbuzu.

1- SİM YENİLEME BAŞVURU FORMU:

  • İletişim bilgilerinin, uzmanlık alanlarının yer aldığı ve ıslak imzanızın bulunması gereken formdur. SİM Yenileme Başvuru formunda; SİM sicil numarası üzerinden işlem gördüğü için, üye bilgilerinin güncellemesi mutlaka yapılmalıdır.
  • "YAPI" uzmanlık alanı dışında bir uzmanlık alanı isteniyorsa; "GEOTEKNİK" için, 25.05.2009 tarih ve OB.03815 sayılı genelge çerçevesinde işlem yapılır. "ULAŞTIRMA", "HİDROLİK VE SU KAYNAKLARI", "KIYI LİMAN", "YAPIM YÖNETİMİ VE YAPI İŞLETMESİ", "YAPI MALZEMELERİ" uzmanlık alanlarından biri veya birkaçı isteniyorsa, istenen uzmanlık alanında mesleki faaliyet yürüttüğünüzü gösterir belgelerin de (İş Bitirme, Hakediş..) başvuru dosyası eki olarak verilmesi gerekmektedir.

2- SİM YENİLEME KİŞİSEL BİLGİ FORMU         

  • Eğitim, lisan, kullanabildiğiniz bilgisayar programı bilgilerinin ve diğer uğraş alanlarının belirtildiği formdur. Süreç içerisinde mesleki bilgilerinizde meydana gelen değişiklikleri güncelleyebilmek için, SİM Yenileme Başvuru Dosyası içerisinde yer almalıdır.

3- SİM YENİLEME MESLEKİ FAALİYET FORMU

  • Son iki yıl içerisinde gerçekleştirdiğiniz işlerin; adları, uzmanlık kodları, hizmet kodları ve başlangıç-bitiş tarihleri ile birlikte yer aldığı formdur.
  • ‘‘Yapı`` uzmanlık alanı dışında bir uzmanlık alanını kapsayan işler gerçekleştirilmiş ise, çalışılan firmalardan referans yazıları ve yapılan işlerin iş bitirme belgelerinin de SİM Yenileme Başvuru Dosyası`nda yer alması uygun olur. SİM Belgesine yazılabilecek uzmanlık alanları bu belgeler çerçevesinde belirlenecektir.
  • Yapılan işlerin listelenmesinde; nitelikli projeler öncelikli sıralanmalıdır. Uzmanlık kodu aynı olan işlerin arka arkaya sıralanması yerine, birkaç satırda özetlenmesi uygundur.

4- SİM YENİLEME MESLEKİ ETKİNLİK FORMU(SİM Yenileme Ek Form 3):

  • Varsa, yayınlanan makale, yazı ve kitaplarınızın, mesleki eğitim amaçlı İMO bünyesinde verdiğiniz kurs ve seminerlerin, İMO` nca özel görevlendirme yoluyla yaptığınız bilirkişiliklerin; tarih, sayı, süre, yayınlanan kuruluş ve isimleriyle birlikte belirtildiği formdur.

5- SİM YENİLEME MESLEK İÇİ EĞİTİM FORMU(SİM Yenileme Ek Form 4):

  • Katıldığınız kurs, seminer, sınav, sempozyum, kongre ve konferansların belirtildiği formdur.
  • Meslek örgütümüzün yapmış olduğu eğitimlerin dışında, katılmış olduğunuz diğer mesleki eğitimler de (Katılım Belgeleri de eklenerek) forma yazılmalıdır.

6- SİM YENİLEME BAŞVURU MAKBUZU:

·         SİM Belgesinin Yenilenmesi için yenileme ücreti olarak yapılan tahsilât miktarının, sicil numaranızın ve ad/soyadınızın yazılı olduğu makbuzdur. SİM Başvurusu yapmış olduğunuz birimimizce oluşturulur.

 

SİM BAŞVURULARINDA EN ÇOK KARŞILAŞILAN SORUNLAR/SORULAR NELERDİR?

·         SİM Başvuru formunda neden ıslak imza bulunmalıdır?

SİM Başvuru formları eksiksiz doldurulduğu halde, genelde başvuru formunda bulunması gereken ıslak imza unutulmaktadır. Neden ıslak imza formda olmalıdır? Üyelerimizin haberi olmadan onların adına SİM Belgesi başvurusu yapmak isteyen firma yetkilileriyle karşılaşabiliyoruz. Islak imzanın olması halinde; başvuru dosyası ekinde bulunan imza beyanı/imza sirküleri ile karşılaştırma şansımız olmaktadır. Üyelerimizin bilgisi dışında onların adına uygunsuz başvuru yapılmasını önlemeye çalışıyoruz.

·         SİM Belgesi başvurusu üyenin kayıtlı olduğu Şube dışında başka bir Şube üzerinden yapılabilir mi?

SİM Belgesi almak için Odamıza başvuru yapan üyelerimizin, bağlı bulundukları Şubelerimizin hinterlandında ikamet etmeleri zorunluluğu vardır. Ayrıca, başka bir şubeye kayıtlı SİM Belgesinin onayı üyenin kayıtlı olduğu Şube/Temsilcilik dışında diğer Şubelerimiz/Temsilciliklerimiz üzerinden yapılamaz.

·         SİM Belgesine Yapı uzmanlık alanı dışında bir uzmanlık alanı yazdırmak istenilmesi halinde hangi belgeler gereklidir?

Üyemizin SİM Belgesinde yer almasını istediği uzmanlık alanıyla ilgili;

-       İstemiş olduğu uzmanlık alanında yüksek lisansı olması halinde Belgesine doğrudan işlenir.

-       İstemiş olduğu uzmanlık alanında faaliyet göstermiş olduğunu belgelemesi halinde SİM Belgesine o uzmanlık alanı işlenir. Başvuru dosyası ekinde uzmanlık alanıyla ilgili iş bitirme belgesi, çalıştığı firmaların referans yazıları vb. belgeler yer almalıdır.

-       Geoteknik uzmanlık alanıyla ilgili Oda Başkanlığımızın yayımlamış olduğu 25.05.2009 tarih ve OB.03815 sayılı genelge kapsamında;

"Geoteknik Uzmanlık alanında SİM Belgesi almak için yapılacak başvurularda; SİM Yönetmeliğinin koşulları geçerli olmak üzere;

1-   Geoteknik konusunda en az yüksek lisans düzeyinde eğitim almış olmak ya da,

2-   Kamu kurum ve kuruluşları veya özel firmalarda, geoteknik konusunda en az 3 yıl süreyle çalıştığını belgelemek ya da,

3-   İMO`nun geoteknik konusunda açacağı, içeriği ve puanlaması İMO tarafından belirlenmiş olan kurs ve eğitimlere katılmış olmak koşullarından en az birisini sağlamış olması" halinde geoteknik uzmanlık alanı SİM Belgelerine yazılabilmektedir.

·         SİM Belgesinin geçerlilik süresi ne kadardır? Hangi aralıklarla yenilemesi yapılır? Ne zaman hükümsüz hale gelir?

SİM Belgesi iki yılda bir yenilenir. SİM Yönetmeliği gereği, üyenin SİM Belgesini ilk kez almış olduğu/yenilemesini yaptırdığı tarihten 2 yıl sonra yenileme başvurusu yapma sorumluluğu vardır. SİM Belgesinin ilk veriliş ya da yenileme tarihinden itibaren iki yıllık kullanım süresinin bitimine bir ay kalması halinde SİM Belgesi yenileme başvurusu yapılabilir. SİM Belgesinin iki yıllık kullanım süresinin bitimi tarihinden itibaren iki yıl içerisinde SİM Belgesi yenilemesi yaptırılmamış ise o Belge hükümsüz hale gelir. 

·         Yapı Denetimde denetçi ve kontrol elemanı olarak görev alan ve Yapı Denetim kurucu ortakları SİM Belgesi alabilirler mi?

4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun ve SİM Yönetmeliği gereği, odamızdan SİM Belgesi almak isteyen üyelerin, herhangi bir Yapı Denetim Firmasında Kontrol Elemanı veya Denetçi olarak görev almaması ve herhangi bir yapı denetim firmasının kurucu ortağı olmaması gerekmektedir.

·         SİM Belgelerinin kayıp edilmesi ya da deforme olması durumlarında, yeniden belge düzenlenmesi için gerekli belgeler nelerdir?

Belgenin yeniden düzenlenebilmesi için kayıp olduğuna dair gazete ilanı ve Belge sahibinin yazmış olduğu (yeniden belge düzenlenmesi içerikli) dilekçe yeterlidir.

» LPG


    

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK NEDİR?

    

LPG-SM BELGE DÜZENLEME ESASLARI NELERDİR?

    

LPG SM BELGESİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK NEDİR?

Sorumlu müdür olacak kişilerde aranacak şartlar:

MADDE 14 – (1) Sorumlu müdür olacak kişilerde;

a) Dolum tesisleri için; çevre, endüstri, enerji sistemleri, kimya, makine, mekatronik, petrol ve doğalgaz mühendislik fakültelerinden veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt içi veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak veya 15/2/1954 tarihli ve 6269 sayılı Kimyagerlik ve Kimya Mühendisliği Hakkında Kanun kapsamında kimyager unvanını almış olmak veya diğer bölümlerden mezun olmakla beraber çevre, elektrik, endüstri, enerji sistemleri, inşaat, kimya, makine, petrol ve doğalgaz mühendisliği veya kimya dalında en az yüksek lisans yapmış olmak,

b) Otogaz istasyonları için; meslek yüksekokullarının kimya teknolojisi, elektronik teknolojisi, makine, mekatronik, elektrik, enerji tesisleri işletmeciliği, doğalgaz ve tesisatı teknolojisi, gaz ve tesisatı teknolojisi, rafineri ve petro-kimya teknolojisi programlarından veya teknoloji veya mühendislik fakültelerinden veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt içi veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak veya 6269 sayılı Kimyagerlik ve Kimya Mühendisliği Hakkında Kanun kapsamında kimyager unvanını almış olmak veya diğer bölümlerden mezun olmakla beraber mühendislik veya kimya dalında en az yüksek lisans yapmış olmak,

c) İlgili mevzuatta öngörülen eğitimi başarıyla bitirmek,

ç) Sorumlu müdür sertifikası sahibi olmak,

d) Görevin gereklerini yerine getirmesini engelleyecek sağlık engeli bulunmamak,

şartları aranır.

(2) Lisans sahibi gerçek kişiler, kendi lisanslı tesislerinde sorumlu müdürlük görevinde bulunamazlar.

LPG-SM BELGE DÜZENLEME ESASLARI NELERDİR?

Odamızca LPG Dolum Tesisi ve Otogaz İstasyonu Sorumlu Müdür Belgesi düzenlenirken;

Bir üyenin aynı il sınırları içerisinde en fazla üç Otogaz İstasyonunda sorumlu müdürlük yapabileceği,

Bir il sınırları içerisinde bir LPG Otogaz İstasyonunda sorumlu müdürlük hizmeti veren üyenin başka bir il sınırları içerisinde LPG Otogaz İstasyonuna sorumlu müdür hizmeti veremeyeceği,

LPG Otogaz İstasyonu Sorumlu Müdürlük başvurularında, Otogaz İstasyonunun bulunduğu ilin, sorumlu müdürün ikamet ettiği il sınırları içerisinde bulunması veya komşu bir ilde olması veya bağlı bulunduğu Şube kapsamında olması gibi bir şartın aranmayacağı,

Bir üyenin en fazla bir Dolum Tesisinde sorumlu müdürlük yapabileceği,

İşverenle yapılan sözleşme sürelerinin en az bir(1), en çok beş(5) yıl süreyle yapılmış olması,

Lisans sahibi gerçek kişilerin, kendi lisanslı tesislerinde sorumlu müdürlük görevinde bulunamayacakları,

Sorumlu müdürlük hizmeti vereceği firmanın tüzel kişi ortağı olan üyelerden, şirketin güncel hisse dağılım oranını gösterir resmi evrakla ortaklıklarını kanıtlamaları halinde, SGK İşe Giriş Bildirgesi aranmayacağı,

Sözleşmelerde noter tasdiki veya Damga Vergisi makbuzu aranmayacağı, bu durumun sorumlu müdürün takdirine bırakıldığı,

4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu kapsamında Denetçi, Kontrol Elemanı, Firma Ortağı olarak görev yapan üyeler, aynı kanun kapsamında meslekleriyle ilgili denetim hizmeti dışında başkaca mesleki faaliyet yürütemeyecekleri hükmü gereğince, bu durumda olan üyeler adına LPG Sorumlu Müdür Belgesi düzenlenmeyeceği,

Sözleşme ücreti Otogaz İstasyonu için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen brüt asgari ücretin, Dolum Tesisi için TMMOB tarafından belirlenen mühendis brüt asgari ücretinin altında olamayacağı,

Oda Başkanlığı tarafından her hangi bir değişiklik yapılmadığı sürece LPG-SM Belgesi yenileme koşullarının, başvuruda aranan koşulların aynısı olduğu,

hususlarına önemle dikkat edilmelidir.

LPG Dolum Tesisi ve Otogaz İstasyonu Sorumlu Müdür Belgesi almak isteyen üyelerimizin;

A) LPG Dolum Tesisi ve Otogaz İstasyonu firmasında ücretli (SGK kaydı sözleşme imzalanan firma üzerinden yapılan) çalışanların,

Form içeriğinde istenen bilgilerin doldurulmuş olduğu, ıslak imzalı LPG-SM Başvuru/Yenileme Formu` nu teslim etmeleri,

LPG Sorumlu Müdür Eğitim Sertifikasını belgelemeleri,

İşverenle yapılan sözleşmelerini belgelemeleri,

SGK İşe Giriş Bildirgesi` ni (Geçmişe dönük SGK kaydı mevcut ise SGK Hizmet Dökümü` nü) belgelemeleri,

Dolum Tesisi/Otogaz İstasyonu` na ait "EPDK LPG Dolum Tesisi/Otogaz İstasyonu Lisansı" fotokopisi,

Yeni açılan firmalar için "EPDK LPG Dolum Tesisi/Otogaz İstasyonu Lisansı" nın en geç bir hafta içerisinde Odaya teslim edileceğine dair Lisans Taahhütnamesi` ni başvuru dosyası eki olarak vermeleri,

gerekmektedir.

B) LPG Dolum Tesisi ve Otogaz İstasyonu firmasına dışarıdan hizmet veren (SGK kaydı sözleşme imzalanan firma üzerinden yapılmayan) çalışanlar,

1) İşyeri Tescil Belgesi (İTB)` si olanların,

Form içeriğinde istenen bilgilerin doldurulmuş olduğu, ıslak imzalı LPG-SM Başvuru/Yenileme Formu` nu teslim etmeleri,

LPG Sorumlu Müdür Eğitim Sertifikasını belgelemeleri,

İşverenle yapılan sözleşmelerini belgelemeleri,

Kendi adına veya ortak olarak İşyeri Tescil Belgesi (İTB) olan ve serbest inşaat mühendisi olarak çalışan üyelerimizin içinde bulunulan yıla ait aktif İTB sahibi olduklarını belgelemeleri,

Dolum Tesisi/Otogaz İstasyonu` na ait "EPDK LPG Dolum Tesisi/Otogaz İstasyonu Lisansı" fotokopisi,

Yeni açılan firmalar için "EPDK LPG Dolum Tesisi/Otogaz İstasyonu Lisansı" nın en geç bir hafta içerisinde Odaya teslim edileceğine dair Lisans Taahhütnamesi` ni başvuru dosyası eki olarak vermeleri,

2) Başka kurum ve kuruluşlarda tam gün esaslı çalışanların,

Form içeriğinde istenen bilgilerin doldurulmuş olduğu, ıslak imzalı LPG-SM Başvuru/Yenileme Formu` nu teslim etmeleri,

LPG Sorumlu Müdür Eğitim Sertifikasını belgelemeleri,

İşverenle yapılan sözleşmelerini belgelemeleri,

Tam gün esaslı çalıştıkları kurum veya kuruluşa ait SGK Hizmet Dökümünü belgelemeleri,

Anında müdahale ya da zorunlu hallerde çalışma sürelerine bağlı kalmaksızın istasyonda bulunma durumları için, tam gün esaslı çalışılan kurum veya kuruluşla üye arasında yapılmış İzin Taahhütname Örneği` ni belgelemeleri,

Dolum Tesisi/Otogaz İstasyonu` na ait "EPDK LPG Dolum Tesisi/Otogaz İstasyonu Lisansı" fotokopisi,

Yeni açılan firmalar için "EPDK LPG Dolum Tesisi/Otogaz İstasyonu Lisansı" nın en geç bir hafta içerisinde Odaya teslim edileceğine dair Lisans Taahhütnamesi` ni başvuru dosyası eki olarak vermeleri,

gerekmektedir.

LPG Sorumlu Müdür Başvuru/Yenileme Formu ile birlikte Şube ve Temsilciliklerimize başvuru yapan üyelerimizin başvuru dosyaları, Oda Başkanlığınca değerlendirilip gerekli koşulları sağlamaları halinde adlarına LPG Dolum Tesisi/Otogaz İstasyonu Sorumlu Müdür Belgesi düzenlenecektir.

LPG SM BELGESİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

16.12.2012 tarih ve 28499 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe konulan Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Eğitim ve Sorumlu Müdür Yönetmeliği çerçevesince; Yönetmelik gereklerini yerine getirerek Odamızdan LPG Dolum Tesisi/Otogaz İstasyonu Sorumlu Müdür Belgesi almak isteyen üyelerimiz adına bu belge düzenlenmektedir.

1- LPG-SM Başvuru/Yenileme Formu,

2- LPG-SM Eğitim Sertifikası,

3- İşverenle Yapılan Sözleşme Örneği,

4- SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi,

5- İzin Taahhütname Örneği,

6- EPDK LPG Dolum Tesisi / Otogaz İstasyonu Lisansı.

1- LPG-SM Başvuru/Yenileme Formu:

Kayıt bilgilerinizin, sorumlu müdürlük yapacağınız dolum tesisi / otogaz istasyonu unvan-adres vb. bilgilerinin bulunduğu formda ıslak imzanız bulunmalıdır.

2- LPG-SM Eğitim Sertifikası:

TMMOB` ne bağlı Odaların herhangi birinden almış olduğunuz LPG-SM eğitim bilgilerinin yer aldığı sertifikadır. Eğitim Sertifikasının ekinde yer almadığı başvuru dosyaları Oda Başkanlığınca onaylanmaz.

3- İşverenle Yapılan Sözleşme Örneği:

İşverenle aranızda imzalanmış Sorumlu Müdür Tip Sözleşme örneğinin aslı görülüp, Şube ya da Temsilcilik tarafından Aslı Gibidir yapılmış kopyasının başvuru dosyanızda bulunması zorunludur.

4-SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi

Herhangi bir İTB altında yetkili SİM değilseniz ve de başka bir işyerinde tam gün esaslı çalışmıyor iseniz; sadece sözleşme yapmış olduğunuz LPG Dolum Tesisi / Otogaz İstasyonu firmasında ücretli (SGK kaydınız sözleşme imzaladığınız firma üzerinden yapılmış ise) çalışmaktaysanız başvuru dosyanızda, SGK İşe Giriş Bildirgesi` nin (Geçmişe dönük SGK kaydınız mevcut ise SGK Hizmet Dökümü` nün) bulunması zorunludur.
Başka kurum ve kuruluşlarda tam gün esaslı çalışıyor iseniz, tam gün esaslı çalışıyor olduğunuz kurum ve kuruluşlara ait SGK Hizmet Dökümünün başvuru dosyanızda bulunması zorunludur.

5- İzin Taahhütname Örneği:

Başka kurum ve kuruluşlarda tam gün esaslı çalışıyor iseniz, anında müdahale ya da zorunlu hallerde çalışma sürelerine bağlı kalmaksızın istasyonda bulunma durumları için, tam gün esaslı çalıştığınız kurum ve kuruluşla aranızda imza altına alınmış İzin Taahhütnamesinin başvuru dosyanızda bulunması zorunludur.

6- EPDK LPG Dolum Tesisi / Otogaz İstasyonu Lisansı:

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından firma adına verilmiş olan "EPDK LPG Dolum Tesisi/Otogaz İstasyonu Lisansı" fotokopisinin başvuru dosyanızda bulunması zorunludur.
Yeni açılacak firmalar için "EPDK LPG Dolum Tesisi/Otogaz İstasyonu Lisansı" nın en geç bir hafta içerisinde Odaya teslim edileceğine dair Lisans Taahhütnamesini başvuru dosyası ekinde vermelisiniz.

» BİLGİ EDİNME


İnşaat Yüksek Mühendisi unvanı nasıl alınır?

Üniversitelerde öğrenimden sonra kazanılan unvanlar; 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu`nun 43. Maddesinin (b) bendi "b. (Değişik: 17/8/1983 - 2880/24 md.) Aynı meslek ve bilim dallarında, eğitim-öğretim yapan üniversitelerde, eğitim-öğretim, metod, kapsam, öğretim süresi ve yıl içindeki değerlendirme esasları bakımından eşdeğer olması ve öğrenimden sonra kazanılan unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususu Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine; öğretmen yetiştiren birimler için belirtilen esasların tespiti Milli Eğitim Bakanlığı ile de işbirliği yapılarak, Yüksek Öğretim Kurulunca düzenlenir." hükmü gereğince, Üniversitelerarası Kurul`un önerisi üzerine Yüksek Öğretim Kurulunca düzenlenmektedir.

Yüksek Öğrenim Kurumu tarafından İnşaat Yüksek Mühendisi unvanı kullanılması hakkında Odamıza gönderilen çok sayıda görüş yazısında, "İnşaat Yüksek Mühendisi" unvanının kullanılabilmesi için lisans derecesini İnşaat Mühendisliği programından almış olmak ve yüksek lisans derecesini de İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı altındaki programlardan almış olmak gerekmektedir." ifadesi kullanılmıştır.

Bu bağlamda, sadece İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı altındaki programlardan herhangi birinden Yüksek Lisans Derecesi almış olan üyelerimizin, YÖK tarafından yüksek inşaat mühendisi ünvanı verildiğine ilişkin yazısı üzerine Oda sicil kayıtlarına "İnşaat Yüksek Mühendisi" ünvanı işlenmektedir.

Aynı anda İnşaat Mühendisi ve Mimar diplomasına sahip bir kişinin kendine ait bir proje bürosunda hem mimari hem de statik projeleri sahip olduğu diplomalarla üretmesi ve proje müellifi olarak imzalaması için yasal bir engel var mıdır?

Konuya ilişkin düzenlemeler 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun,6235 sayılı Türk Mühendislik ve Mimar Odaları Birliği Kanunu ile 2 Aralık 2002 tarihli ve 24954 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe giren TMMOB Ana Yönetmeliği ve ayrıca uzmanlık alanlarına göre meslek mensubu açısından bağlı bulundukları Odalar tarafından yayımlanan Oda Yönetmeliklerinde bulunmaktadır.

3458 sayılı Kanun, mühendislik unvan ve yetkisini,  ilgili alanda lisans eğitimi veren okullardan diploma alınması koşuluna bağlamıştır. Her iki alana ait lisans diplomasına sahip olmak ilgili unvan ve yetkileri yasa gereği kazandırmaktadır.

6235 sayılı TMMOB Kanunu ise,  ülkemizde mühendislik ve mimarlık unvan ve yetkisine sahip meslek mensuplarının meslekleri ile ilgili işlerle uğraşabilmeleri,  bu unvan ve yetki çerçevesinde imza atabilmeleri için uzmanlık alanlarına uygun bir Odaya kaydolmaları zorunluluğunu getirmektedir.

Odalara kayıt ve üyeliğe ilişkin hükümler ise ilgili Kanunlara dayanılarak hazırlanan ve 2 Aralık 2002 tarihli ve 24954 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe giren TMMOB Ana Yönetmeliği`nde ve Odaların Ana Yönetmeliklerinde bulunmaktadır.

TMMOB Ana Yönetmeliği`nin 52. maddesi "Mühendisliğin ve mimarlığın ayrı ayrı meslek kollarının birden fazlasından diploma ya da ruhsatname almış olanlar, diploma ve ruhsatnamelerinin ilgili bulunduğu Odalardan istediklerine girmekte serbest oldukları gibi, üyelik görev ve yükümlülüklerini her Oda için ayrı ayrı yerine getirmek koşuluyla, birden fazla Odaya da üye olabilir ve üyelik haklarını kullanabilirler" düzenlemesi getirerek,  Odamıza ve Mimarlara Odasına üyelik olanaklı kılınmıştır.

Mesleğin uygulama biçimi ve genel esasları ise TMMOB Serbest Müşavirlik Mühendislik Mimarlık Hizmetleri ve Büro Tescil Belgesi Yönetmeliğinde belirlenmiş ve her meslek Odasına ihtisas alanları ile ilgili düzenleme yapma yetki ve görevi verilmiştir.

Odamızda yukarıda belirtilen yetki ve görev çerçevesinde İnşaat mühendisliği hizmetli verilmesinin koşullarını ve esaslarını Yönetmeliklerle belirlemiştir.

Başta Odamız "Ana Yönetmeliği" ve "Serbest İnşaat Mühendisliği Hizmetleri Uyulama Tescil, Denetim ve Belgelendirme Yönetmeliği`nde getirilen koşulların sağlanması, işyeri/büro tescillinin yapılarak faaliyet süresince üyeliğin ve işyeri/büro tescillerin geçerli halde bulundurulması koşulu ile İnşaat Mühendisliği hizmeti verilebilmekte ve imza yetkisi kullanılabilmektedir.

Ancak yukarıda belirtiğimiz mevzuat çerçevesinde ayrı tüzel kişiliğe sahip Mimarlar Odasının da kendi uzmanlık alanı çerçevesinde mesleğin icra biçimini düzenleyen Yönetmelikleri ve uygulama esasları bulunmaktadır. Bu nedenle mimari projeler için imza yetkisi konusunda Mimarlar Odasından bilgi alınması gerekmekte olup, Mimarlar Odasının mevzuatına www.mimarlarodasi.org.tr/ web adresinden, Odamız mevzuatına ise  www.imo.org.tr web adresinden ulaşılmaktadır.

Mimar ve mühendislere ait iş denetleme (Şantiye şefliği, yapı denetçiliği, vb) belgeleri tam olarak değerlendirilmekte iken artık 1/5 oranında değerlendirilmektedir. Bu düzenleme nedeniyle birçok meslek mensubu yönetmelik değişikliğinden önce kazanılmış haklarını kaybetmiş bulunmaktadır. Söz konusu değişikliğin yürütmesinin durdurulması ve/veya iptali ile ilgili Odamızın bir girişimi oldu mu?

 

2002 yılında kabul edilen 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu`nun özellikle 10. maddesinde gerçekleştirilen değişiklikler mühendis ve mimarların mağduriyetine yol açan sonuçlar doğurmuş, TMMOB ve Odamız asıl olarak 10. madde değişiklikleri üzerinde yoğunlaşmıştır.

2002 yılında yürürlüğü giren 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu`nun mühendis ve mimarları doğrudan ilgilendiren 10. maddesi 2003 yılında gerçekleştirilen değişiklikle iş denetleme belgeleri tam olarak değerlendirilirken, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği`nde 8 Haziran 2004 tarihli Resmi Gazete`de yayımlanan Yönetmelik değişikliği ile iş denetleme belgelerinin 1/5 oranında değerlendirileceği hükmü getirilmiştir.

Kanuna aykırı bu Yönetmelik değişikliğinin iptali için Odamız Danıştay 13. Dairesi`ne dava açtı, Danıştay`ın yürütmenin durdurulması kararı üzerine, Yönetmelik değişikliği de iptal edilmiştir.

2008 yılında, Kanunun 10. maddesinde yeni bir değişiklik gerçekleştirilerek madde şu şekilde düzenlendi:  "Denetim faaliyetleri nedeniyle alınacak belgeler ilk beş yıl en fazla beşte bir oranında, daha sonraki yıllarda gerçek kişiler ile tüzel kişilerin en az beş yıldır yarısından fazla hissesine sahip olan mühendis ve mimarların iş denetleme nedeniyle alacakları belgeler tam olarak, yönetim faaliyetleri nedeniyle alınacak belgeler en fazla beşte bir oranında dikkate alınır."

Bu düzenleme üzerine Odamız, Anayasa`nın, "Kanunların, kanun hükmündeki kararnamelerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün veya bunların belirli madde ve hükümlerinin şekil ve esas bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesi`nde doğrudan doğruya iptal davası açabilme hakkı, kanun, kanun hükmünde kararname veya içtüzüğün Resmi Gazetede yayımlanmasından başlayarak altmış gün içerisinde Cumhurbaşkanına, iktidar ve ana muhalefet partisi Meclis grupları ile Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere aittir" hükmü uyarınca, ana muhalefet partisi tarafından Anayasa Mahkemesi`ne götürülmesini sağladı.

Ancak, Anayasa Mahkemesi`nin, 16 Haziran 2011 tarih ve 2009/9 Esas-2011/103 Karar sayılı ilamı ile değişikliğin Anayasa`ya aykırılığı iddiası reddedildi ve bu karar 19 Mayıs 2012 tarih ve 28297 sayılı Resmi Gazete`de yayımlandı.

Bunun üzerine, 6 Şubat 2014 tarih ve 6518 sayılı "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" adlı Torba Kanunla yeni bir değişikliğe gidilerek, iş denetleme belgeleri değerlendirme oranları "Denetim ve yönetim faaliyetleri nedeniyle alınacak belgeler beşte bir oranında dikkate alınır. Ancak yapımla ilgili hizmet işlerinden elde edilen belgeler yapım işlerinde kullanılamaz" biçiminde değiştirilmiştir.

Böylece denetim ve kontrol faaliyetlerinde bulunan mühendis ve mimarların iş denetleme belgelerinin önce tam olarak, 2008 yılında yapılan değişiklikle ilk beş yıl için 1/5, sonraki yıllar için yine tam olarak, 2014 Torba Kanunu değişikliği ile sürekli 1/5 oranında değerlendirileceği hüküm altına alınmıştır.

Odamız, meslektaşlarını olumsuz etkileyen bu değişiklik henüz taslak halindeyken Kamu İhale Kurumu nezdinde görüşmeler gerçekleştirmiş ancak olumlu bir sonuç alamamıştır.

Yukarıda ayrıntılı olarak açıklanan, 2008 yılında yapılan değişikliğe ilişkin yargı sürecinde Anayasa Mahkemesi olumsuz karar vererek söz konusu düzenlemenin hukuka uygun olduğunu belirtmiştir. Anayasa Mahkemesi kararına konu olan değişiklik ile son düzenleme aynı içeriktedir. Daha önce yargı denetiminden geçmiş ve hukuka uygun olduğu en üst yargılama makamı olan Anayasa Mahkemesi tarafından saptanmış bir konu hakkında hukuki süreç tamamlanmış olduğundan konu hakkında yeni bir hukuki girişimde de bulunulmamıştır. 

Denetçi ve Kontrol Elemanı İnşaat Mühendislerinin Tam Zamanlı Olarak Çalıştırılması Zorunlu Mudur?

 

Bilindiği üzere, 81 ilimizde 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun kapsamına giren her türlü yapının denetimi yapı denetim kuruluşlarının bünyesinde istihdam edilen mühendis ve mimarlar tarafından yerine getirilmektedir.

 

Yapının, yapı ruhsatı alınmasından tamamlanmasına kadar her safhasında imar planına, fen, sanat, sağlık norm ve standartlarına uygun ve kaliteli olarak inşasını denetlemek; herhangi bir aykırılık işlenirse bunları tespit etmek ve ilgili idareye bildirme işlemini bizzat yürüten denetçi ve kontrol elemanı mühendis ve mimarların; devamlı ve tam zamanlı çalışma esasına göre istihdam edilmesi ve sigorta primlerinin de tam zamanlı olarak eksiksiz olarak yatırılması gerekmektedir.

Bu konudaki Bakanlık görüşü için tıklayınız

 

 

Sayfayı Yazdır

   

Key Yazılım Çözümleri A.Ş.